Er Vesten fuldstændig blind?

Aug 2nd, 2014 | By Fahmy | Category: Artikler

Kronik, Jyllands-Posten 17. juli 2014

Isil udråbte for nylig et nyt kalifat, som bliver bagatelliseret af Vesten. Isil er verdens rigeste terrororganisation og har avancerede våben til rådighed. Skal vi bare vente på, hvor den slår til næste gang?

Terrororganisationen Isil udråbte i slutningen af juni et stort område i Irak og Syrien som muslimsk kalifat. Området er ca. fire gange større end Danmark. Både politikere og diverse eksperter i Vesten bagatelliserede hændelsen og kaldte det for propaganda og tom snak.

Siden har organisationen erobret flere områder, blandt andet et af de største oliefelter i det østlige Syrien. Mange væbnede grupper, som tidligere kæmpede imod Isil, sværger nu troskab til den. Blandt andet har en brigade fra Den Frie Syriske Hær tilsluttet sig i skuffelse over Vestens ikkeopfyldte løfter om at stille avancerede våben til rådighed i kampen mod Assad.

Andre grupper forlod områder, som de tidligere havde befriet, til fordel for Isil, som rykkede ind uden kamp.

I dag er Isil ikke bare den største og bedst organiserde gruppe i Syrien og Irak, men også den rigeste terrorgruppe i verden, med en halv milliard dollars i lommen fra plyndrede irakiske banker. Terrororganisationen beslaglagde også en stor mængde avancerede amerikanske våben, som de irakiske soldater efterlod.

Fredag den 4. juli holdt den nyudnævnte kalif al-Baghdadi fredagsbønnen i den store moské i byen Mosul i Irak. De mange tusinde bedende muslimer i moskeen blev tvunget til at sværge troskab til den nye kalif én efter én.

I sin prædiken lykønskede kaliffen muslimer i hele verden med den succesfulde gendannelse af kalifatet. Han opfordrede dem til at flytte til kalifatet, især de højtuddannede.

Dagen efter udstedte kalifatet nye pas. I første omgang fik 11.000 personer det nye pas, men flere pas og id-kort er efter sigende på vej.

En elektronisk avis, Dabiq, er allerede at finde på nettet. Den henvender sig mest til de engelsktalende, men er også tilgængelig på arabisk. En anden avis, Det Andet Kalifat, er på vej.

Det nye land, kalifatet, er ved at tage form med rigtige grænser og en stor, veludrustet hær. Det vælter ind med donationer til Isil, især fra privatpersoner fra golfstaterne.

Situationen minder mig om en film, jeg så tilbage i 1960’erne, ”The Day The Fish Came Out”. Et fly med to atombomber ombord taber disse i havet ved en græsk ø. I al hemmelighed bliver der igangsat en aktion for at finde bomberne. Den ene bombe finder man, men den anden forsvinder i havet. Den afsluttende scene i filmen viser en stor fest på øen, hvor turister fra hele verden fester. De drikker, danser og griner. I hurtige klip ser man stranden, hvor døde fisk i store mængder stiger op til havoverfladen. Kameraet zoomer ind på festens centrum for så langsomt at panorere ud. Til sidst ser vi øen fra luften. Øen er omringet af døde fisk, mens turisterne ubekymrede fester videre. Uvidende om, hvad der venter dem.

Et islamisk kalifat er den ultimative drøm for alle islamister og salafister i verden. Islams storhedstid endte med Det Osmanniske Rige og kalifatets fald den 1. november 1922.

Der gik ikke mere end seks år, før en egyptisk skolelærer, Hassan al-Banna, stiftede Det Muslimske Broderskab, mens Egypten var en britisk koloni. Bevægelsen var en reaktion på den indflydelse, som den vestlige livsstil havde på muslimerne. De ønsker en dannelse af en islamisk stat med den hellige koran som grundlov.

Samtlige muslimske lande i verden skal samles i et kalifat. I løbet af få år blev bevægelsens ideologi udbredt over hele Mellemøsten og Nordafrika. I dag er alle islamistiske bevægelser, inklusive de vestlige, inspireret af al-Bannas ideologi.

Hvad der ikke lykkedes for al-Banna eller bin Laden i samarbejde med Taliban, lykkedes for al-Baghdadi og Isil. Den 29. juni, den første dag i ramadanmåneden, blev det første kalifat i 92 år udråbt.
Foreløbig har al-Qaeda i Nordafrika udtalt sin støtte til kalifatet. Dette har samme mål, som al-Bannas drøm for 84 år siden; bekæmpelse af vestlig påvirkning af muslimerne. I det nye kalifat må kvinder ikke vise deres ansigt eller bruge neglelak. Det er forbudt for mænd at ryge, kristne skal betale en ekstra skat, og samtlige geders rumper skal dækkes til. Hvorfor? Jo, den lille hale løfter sig af og til, så kønsdelene er synlige. Tilsyneladende en stor fristelse for Isils medlemmer.

Isil overtog som bekendt millionbyen Mosul i sidste måned, og kun kurderne var i stand til at stoppe fremrykningen (Isil samarbejdede med områdets sunniklaner) mod flere byer nordpå.

Isil fortsatte så sydpå uden om Bagdad og nåede Jordans grænse. Hvilket skabte panik i det lille ørkenkongerige.

Den vestlige verden reagerede med stor forbavselse. Amerikanske politikere burde dog vide bedre, idet de selv opløste hæren i forbindelse med Saddams fald. Hæren er i dag ikke en regulær hær, men primært et sammenrend af flere etniske militser, der kun er loyale over for militslederen. Hæren tænker primært på at forsvare private interesser, ikke landet. Det samme kan siges om det irakiske politi og efterretningstjenester.

Mosuls afsatte borgmester Nujaifi udtalte til en arabisksproget avis i London, at byen har været plaget af korruption i lang tid. Selv under den amerikanske tilstedeværelse var Isil aktiv i byen. I samarbejde med højtstående officerer fra efterretningstjenester og hæren tjente terrororganisationen mange penge på at smugle olie ud af landet. Den forlangte beskyttelsespenge fra forretninger og afpressede entreprenører, som arbejdede på store projekter. Officererne fik naturligvis deres procenter.

Nujaifi siger, at han klagede flere gange til den centrale regering, men uden beviser, da ingen vidner ville stå frem af frygt for repressalier.

Isil havde infiltreret den irakiske hær, politikorpset og efterretningstjenester. Derfor mødte deres fremrykning næsten ingen modstand. Uden de store problemer kunne den mere eller mindre nøjes med at indsamle alle de amerikanske våben, som hæren efterlod, da denne flygtede.

De erobrede områder omfatter en del dæmninger, hvoraf Isil allerede har truet med at sprænge nogle af dem i luften.

Det kan få katastrofale følger, idet både Mosul og Bagdad kan blive oversvømmet i løbet af kort tid. Dertil kommer et stort antal landsbyer.

Det er ikke alle klaner, der er begejstrede for Isils dominans i de erobrede områder, men i sidste uge benægtede en talsmand for klanerne ikke deres samarbejde med Isil.

I dag er situationen formentlig anderledes. Da den nye kalif ved fredagsbønnen forlangte de tilstedeværende muslimers troskab, havde han næppe drøftet det med klanerne. Nogle klanledere, blandt andet De Muslimske Lærdes Råd i Irak, som er en del af oprøret, har allerede afvist at sværge troskab til den nye kalif, hvilket kan føre til sammenstød mellem sunniklaner og Isil.

Samtidig har både den shiitiske premierminister, al-Maliki, og diverse shiaimamer opfordret shiiterne til at melde sig til en ny hær for at bekrige Isil.

Døde fisk har flydt i overfladen gennem lang tid. Da amerikanerne løslod al-Baghdadi i 2005 fra et fængsel i Irak, udtalte han: »See you in New York«.

Måske bør man være mere bekymret for, om Isil planlægger at angribe Vestens interesser i Saudi- Arabien, det største olieproducerende land? Olien, som Vesten er så afhængig af.

Isil kan angribe via Yemen, men venter formodentlig på, at Al-Qaeda i Yemen skal sværge al-Baghdadi troskab. Der er ikke offentliggjort noget, men visse episoder på det seneste tyder på, at de vil tilslutte sig.

Al-Qaida er som udgangspunkt ikke afvisende over for kalifatet, og for nylig har den angrebet en grænsepost mellem Yemen og Saudi-Arabien. Arabisksprogede medier antyder, at missilet stammer fra Isils erobringer.

Mens Vesten praler med den succesfulde afmontering af Syriens kemiske våben, meddelte den irakiske regering den 1. juli, at Isil under dens fremrykning erobrede et gammelt lager af kemiske våben nordvest for Bagdad.

Ser Vesten ikke de døde fisk?

Tags: , , , ,

Comments are closed.